Topper van de week: Sam Vanaken

Ook dit jaar zijn er weer veel nieuwe gezichten te bezichtigen op de Leunen. In onze rubriek, ‘topper van de week’ stellen we onze spelersgroep dan ook graag voor aan onze bezoekers. Deze week is het de beurt aan Sam Vanaken.

Je bent nu aan je tweede seizoen bezig bij ASV Geel, maar hoe verliep je carrière daarvoor?

‘Ik begon op mijn 5 jaar te voetballen bij het toenmalige SK Lommel. Toen ik 13 werd, ging de club failliet en stapte ik over naar PSV Eindhoven. Daar speelde ik 2 jaar en kwam voetbal al echt centraal te staan in mijn leven. In de voormiddag liep ik er school en na de middag trainden we, bijna het regime van een prof. Technisch was het niveau hoger dan in België en ik werd er ook mondiger, niet abnormaal in een Nederlandse omgeving. Nadien maakte ik terug de overstap richting Lommel dat omgedoopt was tot KVSK United. Op mijn 16e speelde ik bij de beloften en al een jaar later maakte ik mijn debuut in het eerste elftal. Ik voetbalde er 8 jaar tot ik vorig jaar in januari de overstap maakte naar ASV Geel.

Velen zien mij natuurlijk als de broer van Hans, maar zelf sta ik daar niet zoveel bij stil. Als kind voetbalden we samen in de tuin en later kwamen we dan ook samen in de eerste ploeg van Lommel terecht. Al snel werd duidelijk dat Hans hogerop kon. Toch was samenspelen met mijn broer een mooie ervaring waar ik trots op ben.’

Vorig jaar kwam je dan naar ASV Geel, hoe kwam die transfer tot stand?

‘Bij Lommel speelde ik nog samen met Vince Euvrard, de vorige trainer van ASV Geel. Ik kwam vorig seizoen om diverse redenen minder aan spelen toe bij Lommel en ASV Geel bood mij een uitweg. Na de wedstrijd Lommel-Geel is alles in een stroomversnelling gekomen en zodoende ben ik in Geel terecht gekomen.’

Ben je tevreden van je overstap?

‘Ik ben nog steeds gelukkig in Geel. Vorig jaar was ik nog herstellende van een blessure zodat ik in samenspraak met de trainer besloot om mij optimaal voor te bereiden op dit seizoen. Het is dan ook gelukt om blessurevrij en topfit aan dit seizoen te kunnen beginnen en zo ben ik uitgegroeid tot een vaste waarde. Ik ben tevreden over het niveau dat ik dit seizoen haal, al had ik liever wat hoger gestaan in het klassement. Door ons jeugdig enthousiasme en een gebrek aan ervaring hebben we dit seizoen soms moeite gehad om wedstrijden over de streep te trekken, maar we zullen hier als groep uit leren naar de toekomst toe.’

Over de toekomst gesproken, hoe zie je die?

‘Zoals gezegd voel ik mij goed in Geel. Momenteel ben ik nog in onderhandeling met het bestuur, maar ik sta zeker niet weigerachtig ten opzichte van een verlengd verblijf. Van prof worden lig ik niet wakker, maar op zich is de stap naar 1B niet zo groot. Het zou mooi zijn, mochten we die stap met ASV Geel kunnen zetten.’

Merci Sam en veel succes nog!